Szeretek kéréseket teljesíteni.

Kovács Mónika blogger társam kérésére ma a helyes légzéstechnikáról írok. Remélem, hamarosan Te is futsz!

Jelszó: hasi légzés! Nos, ne futás közben kezdjük begyakorolni, talán ez az első szabály. Nyugalmi állapotot keress: tudod, amikor vagy alszik mindenki, vagy legalább a gyerekek... csend van, a légy zümmögését sem hallani. Na jó, ez volt az álom. Egyszóval, nyugi van körülötted, le tudsz kicsit feküdni, lazítani. Kezdj el figyelni a levegővételedre. Alap esetben ez ugye nem tudatos. Most kicsit tegyük azzá! 

  • Kifújás a tüdőből, egészen addig, amíg a hassal is kipréseljük a levegőt - áh tud az még laposabb is lenni, ugye? 
  • Lassú belégzés - én el szoktam számolni tízig -, amikor már úgy érzed nincs hely a tüdődben a rekeszizmok még mindig tudnak tágulni, ott lehet küldeni a hasba a levegőt. Ezt úgy tudod a legjobban érzékelni, hogy a bordáid és a derekad (szerencsés vagy, ha már van, ha még nincs, akkor az lebegjen a szemed előtt, hogy hamarosan lesz!) közé teszed a tenyereidet két oldalról és belégzéskor érzed, ahogy oldal irányba tolódnak el azok, illet függőlegesen is emelkedik a has.
  • 1-2 másodpercig bent tartod a levegőt, majd folytatod a kifújással.

Azért ez némi gyakorlást igényel, de szerintem megéri a későbbiekre nézve. Bármikor előhúzató, ha van pár perced lazítani. Nyugtató hatású, figyelem elterelő - kénytelen vagy magadra figyelni, énidőnek is szuper.

Egy kis segítség :-D

 

Amikor már nem görcsösen figyelsz erre a légzéstechnikára, szerintem 1-2 hét napi gyakorlással, akkor tudod kamatoztatni futás közben is. A szúró oldal effekt simán elkerülhető így! Vagy amikor már éppen azt érzed, hogy nem annyira vicces égő lándzsával az oldaladban futkorászni, akkor kisimítható vele a görcs. Nekem működik.

Néhány héttel ezelőtt olvastam egy nagyon jó cikket a Runner's World magyarországi kiadásának 2014/1. számában (65.old.-69. old.) légzéstechnikával kapcsolatban. Azóta alkalmazom is a tanultakat. Budd Coates technikájának a lényege az, hogy a legnagyobb terhelést akkor kapja a test, amikor a kilégzés kezdete és a talajra érkezés egybe esik. Ez azért veszélyes, mert rendszerint egy oldalt terhel a szervezet. Gyengítve ezzel az adott testfelet, ami hamar sérüléshez vezethet. Nagyon fontos, hogy ritmikusan felváltva jobb, illetve bal lábra érkezzünk a levegő kifújásának kezdetekor. Milyen jó a macskáknak, ők mindig négy lábra érkeznek :-D Angolul értők előnyben, mert itt megtaláljátok egy videóval az eredeti cikket.

Mindez a kezdő futóknak nagyon bonyolultan hangozhat, macerás meg minden, de higgyétek el, csak elkezdeni nehéz, sőt azt sem, csak elhatározás kérdése! Kis gyakorlás és megy ez mint az ágyba sz@..., ahogy a fiam mondaná (8).

Egyebekben pedig marad a bőrlégzés és a kopoltyú! Az erő legyen Veletek!

csókolat

A bejegyzés trackback címe:

https://nikilometerek.blog.hu/api/trackback/id/tr356509235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása