Azt szoktam mondani, hogy a futás viszonylag olcsó sport. Ebből a viszonylagosság igaz! Részemről eddig az egyetlen nagy befektetés, a cipővásárlás volt. Minden pennyt megért, pedig nem kevés volt. Már a következőt tervezem :-D

Hogy vegyünk éppen nekünk megfelelő cipőt?

  1. Szánjunk rá elég időt! Áldozzunk rá kb. 1-1,5 órát. Lehet, hogy több lesz...elsőre.
  2. Kérjük mindenképp szakember tanácsát szakboltokban, például a Spuriban, a Nyúlcipőben, vagy a Maratonman futóboltokban. A Spurival van tapasztalatom, kedvesek, segítőkészek és türelmesek voltak. A lábállás diagnosztikával először meghatározzák, hogy természetes (neutrális), befelé dőlő (pronáló), vagy kifelé dőlő (szupináló) a lábszár és boka futóképe futás közben. Mindezt teszik egyfajta hőtérképpel, amire rá kell állni és kirajzolja a talp boltozatát, számítógépes-futópados vizsgálattal, illetve futás közben nézik a láb mozgását.
  3. Konzultáljunk az szakavatott értékesítővel, hogy milyen távolságokon, terepen szeretnénk használni majdani cipőnket. Milyen intenzitással tervezünk edzeni, mik a céljaink. Ezek mind befolyásolhatják a cipőválasztást.
  4. Döntsük el mennyit szánunk rá. Azt javaslom, ezen ne spóroljunk! Tudom, először fájni fog a 30-40 ezer forint, de az egészségnél nincs nagyobb KINCS! Rengeteg alattomos sérüléstől megóvhat a megfelelő cipő, és ha figyelsz a tested jelzéseire. 
  5. Ez után kezdődhet a válogatás! Most jön a csajos rész, lehet próbálgatni. Elénk tesznek sok-sok pár cipőt, maga a mennyország, na jó csak majdnem, mert nem magas sarkúak. Először ne foglalkozzunk a színnel, küllemmel, koncentráljunk a kényelemre. Általában fél számmal nagyobb cipő szükséges, de ezt a szakember ellenőrizze mindig. Szűkítsük a keresést 3-4 párra, ami a legkomfortosabb érzetet adja futás közben. Vakarhatjuk a fejünket, hogy melyik legyen? :-D Itt már dönthet az ár, esztétika, de sosem a kényelem kárára.
  6. Fizessünk nagyvonalúan.
  7. Távozzunk elégedetten, hiszen egy csodás élményt vettünk a jövőre nézve.

 

Az én kicsikém: Asics GT-3000

Asics GT-3000.jpg

Én most épp futónadrág vásárlás előtt állok, ha túl vagyok rajta, beszámolok :-D

csókolat

 

Szólj hozzá!

Címkék: cipő

A bejegyzés trackback címe:

https://nikilometerek.blog.hu/api/trackback/id/tr186536025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása